Od 11. do 17. novembra 2024 je na naši šoli potekal teden slovenske hrane. V ponedeljek smo imeli na oddelčni skupnosti predstavitev tedna slovenske hrane. Na to temo smo se seveda tudi pogovorili. V torek smo imeli za malico okusne namaze, v sredo pa smo imeli na jedilniku tradicionalne slovenske jedi. V četrtek je bil naš šolski moto: »Eno jabolko na dan, odžene zdravnika stran«, kar je pomenilo, da so reditelji prvo šolsko uro odšli v jedilnico po jabolka, ki smo si jih učenci postregli.
V petek, 15. novembra, smo imeli naravoslovni dan. Zjutraj smo začeli s tradicionalnim slovenskim zajtrkom, ki je pomemben del naše dediščine. Na meniju so bili sveži kruh, maslo, med, mleko in jabolka, ki so nas prijetno prebudili in hkrati spomnili na pomen lokalnih pridelkov in zdravih prehranskih navad. Zajtrk je bil priložnost, da smo se pogovorili o pomenu slovenske hrane in kmetijstva, saj gre za del naše kulturne dediščine, ki jo moramo ohraniti in spoštovati.
Nato je sledil kratek filmček o slovenskih pridelkih. Po ogledu videoposnetka smo se razdelili v 5 skupin. Vsaka skupina je dobila temo, ki jo je morala predstaviti. Pogovorili smo se tudi o pogostih poškodbah in jih tudi imitirali.
Po delu v skupinah je sledila evakuacija, kjer smo se učili, kako ravnati v primeru naravne nesreče ali izrednih razmer. S pomočjo učiteljev in reševalcev smo izvedli simulacijo evakuacije, pri kateri smo morali hitro in varno zapustiti šolske prostore. Naučili smo se, kako pomembno je ohraniti mirno kri in slediti navodilom, saj je hitro in premišljeno ukrepanje v kriznih situacijah ključnega pomena za varnost vseh. Predstavili pa so se nam tudi vojaki, reševalci, policisti in gasilci.
Naravoslovni dan je bil tako poln koristnih znanj – od spoznavanja lokalne hrane do usvajanja veščin, ki so lahko življenjskega pomena. Upamo, da bomo z novimi izkušnjami in znanjem bolje pripravljeni na izzive, ki nas čakajo.
Neža Brlek, 7.g